Na słodko

Tarta z malinami i borówkami

Chociaż nie należy do najtańszych ciast, ciężko poza sezonem dostać do niej owoce, to tarta z malinami należy do moich i męża ulubionych deserów i jest naprawdę bardzo prosta w przyrządzeniu, że aż nie jej się zepsuć.

Składniki

Spód

250 g mąki (np. pszennej tortowej)

150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)

szczypta soli

3 łyżki cukru

1 jajko

Krem

250 g sera mascarpone

250 ml mleka zagęszczonego słodzonego (z puszki)

2 jajka

maliny i borówki w dowolnej ilości

 

 

Przygotowanie

Spód

Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na desce aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę (jest to bardzo ważne by była gładka) ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na 30-60 min. Ciasto ma być na tyle twarde by bez problemu można było je rozwałkować.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką).

Ciasto razem z papierem przenieść do formy, odwrócić papierem do góry i wyłożyć nim dno oraz boki formy, odkleić papier (nie wyrzucamy go). Odciąć nadmiar ciasta, dno nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Ciasto nakryć papierem do pieczenia (dno i boki), na spód wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia), ale jeśli nie macie wystarczy docisnąć mocno papier i ciasto nie podniesie się aż tak bardzo.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Krem

W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym (krótko miksować, tylko do połączenia się składników).

Delikatnie wylać na spód  i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.

Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny i borówki, delikatnie dociskając je do kremu.

Komentarze

  1. Hey IG user! Got a blocked profile on Instagram and feeling a bit frustrated? Say goodbye to that block with Antiban Pro! We’re here to help you unlock your blocked IG profile and get you back in the game.

    Here’s the scoop: Our platform offers easy-to-follow steps to help you unlock your blocked IG profile quickly and securely. Whether it’s due to a misunderstanding or a mistaken action, we’ll guide you through the process so you can get back to sharing your awesome content with your followers.

    Why choose Antiban Pro? Because we’re all about giving you the freedom to express yourself on Instagram without any hiccups. Our team is committed to providing friendly support and practical solutions to help you unlock your blocked profile hassle-free.

    So, don’t let that block hold you back any longer! Let Antiban Pro help you unlock your IG profile and get back to sharing those epic moments with the world. Your followers are waiting!

    Antiban.pro – regain access to instagram account

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *