Na słodko

Tarta z malinami i borówkami

Chociaż nie należy do najtańszych ciast, ciężko poza sezonem dostać do niej owoce, to tarta z malinami należy do moich i męża ulubionych deserów i jest naprawdę bardzo prosta w przyrządzeniu, że aż nie jej się zepsuć.

Składniki

Spód

250 g mąki (np. pszennej tortowej)

150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)

szczypta soli

3 łyżki cukru

1 jajko

Krem

250 g sera mascarpone

250 ml mleka zagęszczonego słodzonego (z puszki)

2 jajka

maliny i borówki w dowolnej ilości

 

 

Przygotowanie

Spód

Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na desce aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę (jest to bardzo ważne by była gładka) ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na 30-60 min. Ciasto ma być na tyle twarde by bez problemu można było je rozwałkować.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką).

Ciasto razem z papierem przenieść do formy, odwrócić papierem do góry i wyłożyć nim dno oraz boki formy, odkleić papier (nie wyrzucamy go). Odciąć nadmiar ciasta, dno nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Ciasto nakryć papierem do pieczenia (dno i boki), na spód wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia), ale jeśli nie macie wystarczy docisnąć mocno papier i ciasto nie podniesie się aż tak bardzo.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Krem

W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym (krótko miksować, tylko do połączenia się składników).

Delikatnie wylać na spód  i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.

Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny i borówki, delikatnie dociskając je do kremu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *